Vita Flaggans Dag

Under sommaren fortsätter ledamöterna sitt riksdagsarbete på hemorten. De kan också ställa skriftliga frågor till ministrarna i regeringen under hela sommaren.
Riksmötet 2024/25 öppnar den 10 september!

OBS! Riksdagens ledamöter anländer ca kl 12.00 runt Mynttorger och Kungen kommer kl 14.00 via Norrbro, så det finns en massa tid att umgås, tala och stå upp för freden på!

Vit flagga, som också kallas parlamentärflagga, är ett internationellt tecken för att visa att man i en väpnad konflikt kommer för att förhandla. Parlamentärpersonen är oantastlig och får inte beskjutas, göras till föremål för våld eller tagas till fånga.

I Genèvekonventionerna anges: ”Det är förbjudet att avsiktligt i väpnad konflikt missbruka andra internationellt erkända skyddsemblem, -tecken eller -signaler, inbegripet parlamentärflagg, samt skyddsemblemet för kulturföremål”. Det är även ett brott att som bärare av vit flagga vara beväpnad – se perfiditet.

Vi måste visa VITA FLAGGOR för fred just nu när kärnvapnen plockas fram!

Kom till den spontana demonstrationen Vita Flaggans Dag Mynttorget den 10 september kl 12-14 när riksdagens ledamöter kommer tillbaka från sin sommarfrånvaro och Riksdagen öppnas.

Kärnvapnen plockas fram på två områden. Det ena är det som gjort så många tyska väljare upprörda att hela politiken vändes upp och ned i delstatsvalen i söndags den 1.9. Nämligen att tyska regeringspartierna helt undergivet har godkänt USA:s beslut att placera ut medeldistansrobotar i Tyskland från 2026 utan någon offentlig debatt eller beslut från Förbundsdagen.

Valresultatet, när folket visade riktig makt, är mycket hoppfullt, men också det som Scott Ritter berättade om i sitt tal till den stora fredsdemonstrationen i München i söndags om hur massdemonstrationerna på 1980 talet i Tyskland mot kärnvapnen faktiskt stoppade utplaceringen av de amerikanska medeldistansrobotarna Pershing. Inte nog med det, berättade Ritter, demonstrationerna ledde till nedrustningsavtalet mot medeldistansrobotar som gjorde att tusentals kärnvapen helt skrotades.

Nu omtas historien när USA igen beslutat utplacera långdistansrobotar i Tyskland från 2026. Förbundskanslerns sa inget emot det och ingen debatt tilläts i Förbundsdagen. Grannländer och andra Natomedlemmar som Sverige har inte konsulterats, så Tyskland blir återigen ensam ansvarig för att eskalera till ett krig som gör Tyskland till måltavla i ett kärnvapenkrig. Det är klart att tyskarna är arga! Och även vi borde reagera eftersom vi också berörs av detta tyska beslut. Det är Natos krigseskalering som fick tyskar att rösta för fred i delstatsvalen. Skiljelinjen i politiken är inte längre vänster och höger, utan för eller emot fred!

FB-event

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå